Започват разкопките, с които грандиозна експедиция ще търси 10 тона

...
 Започват разкопките, с които грандиозна експедиция ще търси 10 тона
Коментари Харесай

Разкопават замък. Търсят 10 тона нациско злато

 

Започват разкопките, с които грандиозна експедиция ще търси 10 тона от нациското зтато, скрити преди края на Втората международна война покрай полския град Вроцлав, съобщават  по едно и също време Daily Mail и The First News. Операцията по издирването се управлява от полско-немската фондация „ Силезийски мост “ въз основата на събрани доказателства за скривалището, дадени от потомците на офицер на Секретен сътрудник с пресводинм Михалис. Той показва в дневника си 11 места в Долна Силезия и към град Опол за прикрито злато, скъпоценни камъни и редки творби на изкуството, отмъкнати от нацистите по време на войната и скрити директно преди настъплението на Червената Армия в района.  

Един от тайниците, споменан в дневника на Михалис, е в някогашния замък на Барон Фридрих Вилхелм декор Сейдлиц-Курцбах, който командва кавалерията на пруския крал Фредерик Велики.

Той е ситуиран на 50 километра от Вроцлав и по време на Втората международна война е бил употребен от немските войски.

На 12 март 1945 година Михалис е написал в дневника си, че част от съкровището е закопано в оранжерията на двореца.

Ето какво съдържа бележката му:

„ 48 сандъка от Райхсбанк в положително положение са добре прикрити в земята с живи цветя в оранжерията. И дано Провидението ни пази! “

Смята се, че семейството на Михалис е била декор Щайн. Той е споделил секретната информацията за тайника с любовницата си Инге – тя работела в някогашния замък на Курцбах.

„ Само на теб мога да се доверя за 48-те тежки сандъци от Райхсбанк, единствено ти знаеш къде да ги търсиш. Да оказва помощ Бог на теб и мен да осъществим нашата задача “,  пише Секретен сътрудник офицерът на обичаната си при отпътуването си.

Няколко месеца по-късно войната завършва с проваляне за Германия, само че Инге траяла да чака офицера и да пази тайната за съкровището. Умряла след 60 години, а през това време дворецът няколко пъти бил препродаван. Първо в него се настанила руската войска, след това полската, а по-късно станал благосъстоятелност на локалния съвет, който го употребявал за детска градина и кинотеатър.

Преди години бил взет под аренда от фондацията „ Силезийский мост “ откакто наследниците на Инге им показали дневниците.

Претъсването на земята стартира до седмица, а занапред упованията са, че ще бъдат открити съкровища в размер на близо 500 милиона английски паунда.

През 2020 година същият фонд разгласи, че има сходен дневник и за съкровища, заровени в шахта в замъка Хохберг до Вроцлав. Ставаше дума за 28 тона нациско злато.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР